Nem állítom, hogy ez a legdiétásabb süti a világon, de azért sokkal lightosabb az eredeti verziónál. Nálam fő szempont, hogy csak annyira változtatok a recepten, hogy az ne menjen az íz és a küllem rovására, és a család is jóízűen megegye. Az omlós tésztához sok zsiradék kell sajnos, így az maradt, csak kókusz zsírra cseréltem le a vajat.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg tönköly fehér liszt
20 dkg ch-csökkentett liszt
5 dkg cukorhelyettesítő (nálam eritrit szteviával)
csipet só
25 dkg hideg kókusz zsír
6-8 ek hideg víz
A töltelékhez:
8-9 nagyobb alma
1 citrom leve
5-6 ek cukorhelyettesítő, vagy ízlés szerint
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
csipet őrölt szerecsendió
1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
A tésztát robotgéppel összedolgozom, majd amíg az almát elkészítem hűtőbe teszem.
Az almát lereszelem és lecsöpögtetem és hozzáadom a többi hozzávalót.
A tészta 2/3-át a kinyújtom és a pitetál aljába teszem, picit hűtőbe rakom.
Megtöltöm az almával, tetejére rakom a maradék tésztát kinyújtva. A tésztát az oldalánál összedolgozom (befelé sodorva), a tetejét vágásokkal díszítem (mindenképpen kell legalább villával szurkálni, hogy a gőz ki tudjon jönni).
http://divany.hu/gasztro/2011/03/31/az_igazi_amerikai_almas_pite/